лунно затъмнение

През 2022 година от България ще имаме възможност да наблюдаваме едно частично слънчево и началните фази на едно пълно лунно затъмнение. Това директорът на Варненската обсерватория Свежина Димитрова, цитирана от БТА.

По думите й броят на този тип явления ще бъде общо четири, но от нашата страна ще се видят само две от тях.

На 16 май догодина ще станем свидетели на началните частични фази на пълното лунно затъмнение. То ще може да се проследи най-добре от Южна Америка, Антарктика и югоизточните части на Тихия океан. Продължителността на пълната фаза на затъмнението ще бъде 1 час и 24 минути. У нас по-добра видимост ще имат любителите, които живеят в Западна България.

Частичното слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава по нашите географски ширини ще бъде на 25 октомври. То ще може да се види и от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия.

От България явлението ще може да се проследи в ранния следобед на 25 октомври. За наблюдателите от София затъмнението ще започне в 12,27 часа. Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 32,1 на сто от площта му, ще се наблюдава в 13,36 часа. От Източна България затъмнението ще се наблюдава с малко по-голяма фаза по време на максимума му. За Варна началото ще бъде в 12,29 часа, а краят – в 14,54 часа.

През 2022 г. се очаква и преминаването на няколко комети със средна яркост, които ще могат да бъдат наблюдавани с бинокъл или с малък любителски телескоп, допълни Димитрова. Още в първите няколко вечери на януари любителите-астрономи ще изпратят кометата С/2021 A1 /Leonard/. Тя ще премине през перихелия си на 3 януари 2022 г.

През следващата година ще ни зарадват и традиционно най-активните метеорни потоци – Квадрантиди, Персеиди и Геминиди. Максимумът на Квадрантиди ще бъде на 3 януари, около 22,40 часа, с активност около 100 метеора за час. Луната тогава ще бъде във фаза новолуние и няма да пречи на наблюденията.

Максимумът на метеорния поток Персеиди за 2022 г. ще бъде на 13 август след 4 часа след полунощ. Очаква се активността му да бъде над 100 метеора за час, но най-вероятно земният спътник ще създава светъл фон на небето и това ще пречи наблюденията. Подобна ще бъде ситуацията и по време на максимума на метеорния поток Геминиди на 14 декември, около 15 часа. Очаква се активността да бъде над 120 метеора за час.

Има шанс най-голямата астрономическа атракция за 2022 г. да дойде от един малко известен метеорен поток – тау-Херкулиди. Тя уточни, че той е много слаб и се поражда от частици, отделящи се от комета. В края на 1995 г. ядрото й се е разпаднало на няколко фрагмента, което предполага отделяне на големи облаци прах в космическото пространство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук