Илхам Алиев
На снимката: Илхам Алиев

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на двудневно официално посещение в България по покана на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Двамата президенти ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и ще обсъдят развитието на сътрудничеството в енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

Днес президентът Илхам Алиев ще бъде посрещнат от президента Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, по време на която националният химн на България ще бъде съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския държавен глава. Илхам Алиев ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

След церемонията по официалното посрещане, на „Дондуков“ 2 президентите ще проведат среща на „четири очи“, ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан, след което Румен Радев и Илхам Алиев ще направят съвместни изявления за медиите.

На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще участва в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките на визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.

Азербайджан е стратегически партньор на България в усилията за постигане на диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна. В момента страната ни има договор с Азербайджан за доставката на 1 млрд. куб. м природен газ годишно, сключен от „Булгаргаз“ през 2013 г. По силата на споразумението доставките започнаха през 2020 г. и са за срок от 25 години. Количествата бяха договорени още през 2008 г. при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в пълен обем природен газ от Азербайджан с пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Чудесно, но основна тема за разговори между двете страни трябва да е енергийното патньорство. Според мен е важно да се уточни въпроса колко количество доставки на природен газ могат да се осигурят от азербейджанска страна, за да се внесе яснота колко процента от потреблението ще се обезпечи за бизнеса и домакинствата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук