Болсонаро Тунберг
Жаир Болсонаро и Грета Тунберг

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро нарече шведската тийнейджърка и активистка за климата Грета Тунберг „хлапачка“, след като тя осъди убийството на двама коренни жители в тропическите гори на Амазонка през уикенда.

Членовете на племето Гуаджаджара бяха застреляни в североизточния щат Мараняо в събота, с което броят на загиналите пазители на гората, убити в района през последните седмици, достигна трима.

16-годишната Тунберг написа в Туитър в неделя, че е „срамно“, че светът мълчи, тъй като коренните жители са били убити при опит да спрат незаконното обезлесяване. Полицията разследва убийствата.

Болсонаро отговори, че медиите придават твърде голяма значимост на „хлапачка“ като Грета. Крайнодесният президент на Бразилия направи коментара пред репортери, докато напускаше официалната си резиденция.

Той каза, че „всяка смърт е тревожна“ и че правителството му се противопоставя на незаконното обезлесяване. Болсонаро, който дойде на власт през януари, е привърженик на развитието на селскостопански и минни дейности в Амазонка.

Бразилия пусна ревизирана статистика миналия месец, показваща, че разчистването на дърветата в тропическите гори надмина 3 860 квадратни мили от началото на годината до юли 2019 г., което е най-високото за повече от десетилетие. Активисти обвиняват реториката на Болсонаро и отслабването на агенциите за опазване на околната среда за рязкото повишаване на тази цифра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!