Президентът на Интерпол, китаецът Мън Хунвей, е изпратил до генералния секретариат на организацията заявление за своята оставка, която влиза в сила незабавно, се казва в официално прессъобщение на международната полицейска организация, публикувано на интернет страницата ѝ.

„В неделя генералният секретариат на Интерпол в Лион (Франция) получи заявление за оставка от Мън Хунвей от поста президент на Интерпол, което влиза в сила незабавно. Съгласно устава и регламента изпълняващ длъжността ръководител на Интерпол ще бъде старшия вицепрезидент Ким Чен Ян, представител на Южна Корея“, пише на сайта на организацията.

Новият постоянен президент ще бъде избран по време 87-мото Общо събрание, което ще се състои в периода 18-21 ноември 2018 година в Дубай, се казва още в съобщението.

Припомняме, че вече бившият президент на Интерпол Мън Хунвей замина за Китай в края на септември. За последен път той се е свързал с близките си преди осем дни.

Прокуратурата в Лион, където е седалището на организацията, започна разследване на изчезването на Мън. По-рано от Интерпол съобщиха, че са изпратили официално запитване до китайските власти относно местонахождението на своя президент.

В неделя от ЦК на Комунистическата партия на Китай по проверка на дисциплината съобщиха на своя сайт, че Мън, който е ѝ заместник-министър по обществената сигурност на КНР, е заподозрян в нарушения на китайските закони.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!