Тръмп
на снимката: Доналд Тръмп - президент на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши принудително да разпусне Конгреса във ваканция, за да назначи служители без одобрение от Сената.

Назначаването на повече от 1 000 американски служители, както и на съдии и посланици, подлежи на одобрение от Сената. Президентът има право да ги назначава, когато Сенатът е във ваканция, но Конгресът обикновено провежда официални сесии в отсъствието на почти всички свои членове, за да предотврати официалните ваканции и да попречи на президента да заобиколи институцията. Сега и двете палати на Конгреса са във ваканция, но сесията официално не е прекратена.

„Ако Камарата на представителите не се съгласи да прекрати сесията, ще използвам конституционните си правомощия, за да прекратя сесията на двете камари на Конгреса. Настоящата практика на напускане на града и на провеждане на официални сесии е пренебрегване на задълженията и американският народ не може да си позволи това в настоящата криза.“ Това, с което те се занимават, е мошеничество и това се прави от много години “, заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом.

„Практиката на сената да провежда формални сесии, където никой дори не присъства, ми попречи да използвам конституционните правомощия. Сенаторите трябва или да изпълнят задълженията си и да гласуват за моите кандидати, или официално да прекратят сесията, за да мога да осъществя назначения между сесиите“, каза Тръмп.

Според него позициите, които трябва спешно да бъдат заети, включват директора на националното разузнаване, двама членове на управителния съвет на Федералния резерв, помощник министър на финансите за финансовите пазари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук