До две седмици президентът Румен Радев ще разсекрети стенограмата от консултациите за фалита на Корпоративна търговска банка проведени при Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г.

До акта на държавния глава се стига след няколко негови отказа да предостави протокола от първите разговори за фалита на КТБ и дело заведено и спечелено от сайта „Биволъ”.

Президентът не обжалва решението на съда за предоставяне на #СтенограматаКТБ от 29.06.2014 и обещава да го изпълни в законоустановения срок – 14 дни броени от 07.06.2017. Чакаме, прочее… За да се стигне дотук се мина през 45 отказа и съдебно дело, на което президентът прати двама юрисконсулти с 10 страници писмена защита. След като решението влезе в сила и поискахме от съда изпълнителен лист, изведнъж настъпи този катарзис. Надяваме се, че колегите от BiT Телевизия също ще поддържат натиска и ще получат стенограмата от 14.07.2014, за която те осъдиха Радев. Пишат от „Биволъ” на страницата си във Фейсбук.

От Администрацията на президента са отговорили, че Радев няма да обжалва решението на съда и в 14-дневен срок ще предостави стенограмата от консултациите при Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г., на които са „обсъдени опитите за дестабилизация на банковата система на страната”.
Биволъ, писмо КТБ

Администрацията на държавния глава Румен Радев беше осъдена два пъти за отказа й да разсекрети стенограмите от консултациите при президента Росен Плевнелиев за фалтита на КТБ и последвалата банкова криза. Първият път магистратите постановиха президенството да публикува стенограмата от 29 юни 2014 г. след жалба от страна на сайта „Биволъ“.  И втори път по протеста на журналиста от BIT Илия Вълков и адвоката от Програма достъоп до информация Александър Кашъмов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!