Президентът Румен Радев отказва да оповести стенограмата от втората среща на президентската институция  (мандата на Росен Плевнелиев) за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Документът е от 14 юли 2014 г. От администрацията на Радев съобщават, че причината за отказа сега е класифицирането на стенограмата с гриф „поверително“.

Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който изиска информацията и чието искане стана актуален повод темата за политическите разговори за КТБ от въпросния ден да излезе пак на бял свят, съобщи, че ще обжалва в съда.

Стенограмата няма никаква юридическа стойност и няма да даде отговор кой ограби КТБ. Тя обаче има огромна обществена стойност като прозрачност, от която всички имаме нужда, когато говорим за борба с корупцията, бе последната медийна позиция на новия държавен глава Румен Радев в изминалите дни и седмици. Време, през което включените в срещата през 2014-а , както и експерти се произнасяха „за” и „против” разсекретяването.

Форматът на срещата след фалита на КТБ преди три години бе: експремиерът Пламен Орешарски, министърът на финансите Петър Чобанов, председателят на НС Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и парламентарно представените формации.

Наблюдатели припомнят, че именно там и тогава е било пресечено намерението, обсъждано на заседание в БНБ предходната нощ, в България да бъде въведена банкова ваканция като отговор на ликвидния проблем на ПИБ. Досега никой политик не е поел отговорност за това предложение, а БНБ е основен противник разговорите от тези срещи да придобият публичност с аргумента, че е обсъждана информация, която е „професионална тайна“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!