Президентът Румен Радев намекна, че няма да подпише указа за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС).

„Казах, че най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новия състав на ВСС. Старият състав вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, неговият авторитет ще бъде още по-голям”, коментира Радев.

В понеделник ВСС взе решение да предложи на президента да назначи Чолаков. Държавният глава обаче може да наложи вето на избора, като така процедурата ще се върне към ВСС, но това може да стане само един път.

Той вече веднъж намекна в сряда, че може и да не се съобрази с волята на съдебните кадровици и да върне назначението. Последното му изявление идва на фона на бавещия се избор на членовете на новия състав на ВСС от парламентарната квота.

След последните конституционни промени членовете на ВСС от квотата на парламента се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете на депутатите. Заради това преди лятната ваканция ГЕРБ, БСП, ДПС и „Обединените патриоти” постигнаха консенсус да гласуват за номинираните от тях кандидати по формулата 4-3-2-2. Гласуването се очакваше да се проведе тази седмица, но не попадна в програмата на парламента, като никой от депутатите така и не обясни каква е причината.

Предполага се, че вотът ще се проведе идната седмица, за да имат време депутатите да спазарят окончателно броя на кандидатите от всяка партия, които ще влязат във ВСС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!