Броените часове остават до откриването на един от най-известните фестивали в света- „Октоберфест”. Въпреки името си традиционно се провежда през втората половина на септември.

В Мюнхен всичко е готово за фестивала. Има разположени 16 огромни палатки, които побират общо 120 хиляди посетители. Събитието ще продължи през следващите 18 дни.

5733709

Официалната цена на бирата на „Октоберфест” вече е известна – литърът ще струва от 10 до 11 евро. Полицията и властите в Бавария предприемат специални мерки за сигурност, въпреки че специалните служби нямат информация, че има терористична заплаха. Независимо от това, влизането на територията на фестивала е ограничено от специални бариери, полицаи ще следят за контрола в пешеходната зона, включително ще бъдат облечени и в цивилни дрехи. Инсталирани са 37 камери за видеонаблюдение.

4445461

Популярният фестивал води началото си от 5-дневно празненство по случай сватбата на баварския принц Лудвиг и принцеса Тереза Саксонска на 12 октомври 1810г. Пет дни по-късно – на 17 октомври – били организирани конни надбягвания и мястото на веселбата било наречено „Поляната на Тереза” в чест на булката. За да удовлетвори жителите на Мюнхен, съдът решил събитието да се повтори на следващата година и така било поставено началото на традицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!