Октоберфест

Прочутият бирен фестивал в Мюнхен – Октоберфест, се завръща след двегодишно прекъсване заради пандемията. Жители и гости на Мюнхен, нетърпеливи да посетят първия Октоберфест от 2019 г. насам, рано тази сутрин се наредиха на дълги опашки, часове преди откриването на прочутия бирен фестивал в баварската столица, предаде ДПА. Фестивалът ще се проведе под сянката на покачващата се в световен план инфлация.

Според официалната страница на фестивала литър бира ще струва между 12,60 и 13,80 евро, което е с 15 на сто повече от 2019 г., когато събитието се проведе за последен път.

За германските пивовари покачващите се разходи са много по-широки от цената на една халба. Те се сблъскват с по-високи цени по цялата производствена верига, от суровини като ечемик и хмел до капачки и бутилки.

Пивоварите ползват газ, чиято цена се покачи след руската инвазия в Украйна и последвалото ограничаване на руските доставки. Ечемикът се покачи двукратно до около 600 евро за тон, бутилките поскъпнаха с над 80 на сто, капачките – с до 60 на сто, а дори с лепилото за етикетите има проблем.

„Германската пивоварна индустрия не е виждала никога такива цена“, казва Улрих Бине, говорител на пивоварна „Фелтинс“ (Veltins), чиято продукция се продава на Октоберфест.

Въпреки всичките проблеми посетителите на фестивала ще бъда обслужвани от 487 пивоварни, ресторанти, рибни и месни щандове, винари и др. Бирените тенти ще бъдат отворени от 9 сутринта до 10:30 вечерта, а последните поръчки ще бъдат взимани в 9:30 вечерта.

Преди пандемията около 6 милиона души минаваха през Октоберфест. Организаторите се надяват тазгодишният фестивал поне да се приближи до тези цифри.

Още в пет часа днес – в първия ден на фестивала, пред шатрите се бяха струпали мъже и жени, облечени в традиционни баварски носии, макар че първото буре с бира ще бъде отворено късно следобед. Малцина носеха предпазни маски, а някои от посетителите сякаш вече бяха изпили първите си питиета, отбелязва ДПА.

Колкото по-рано пристигне човек на празника, толкова по-добри шансове има да се настани в някоя от по-популярните шатри. Част от нетърпеливите първи посетители трябваше обаче да издържат на неособено хубавото време. Мъже, обути в къси кожени панталони, чакаха откриването на фестивала цяла нощ, въпреки че температурите паднаха до 10 градуса и от време на време валеше.

Фестивалът започва днес и ще продължи до 3 октомври. 

Още любопитни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук