Стефан Янев премиер

Днес президентът Румен Радев направи изненадващо изказване в Брюксел, което озадачи анализаторите у нас. Без никакъв формален повод той изказа съчувствие спрямо Русия и Унгария за това, че Европйексата комисия се отнася с особена строгост спрямо тях, като същевременно изказа недоволство, че България не била така строго наблюдавана. Няма как да не отбележим, че това поведение е нетипично за един държавен глава, от който се очаква да защитава националния интерес.

„Темата с върховенството на закона ще става все по-актуална, тук Европа изостана от САЩ от прилагането на практически мерки за борба с корупцията – ако сте чели внимателно доклада на върховния представител на ЕС за Русия, там има ясен параграф – претенциите към Русия за корупцията и прането на пари. ЕС има претенции и гледа с микроскоп какво става в Русия по тази тема, а България оставаше в периферията“, коментира държавният глава.

Освен че се превъплъти в ролята на защитник на Русия от европейците, той успя да подкрепи и позицията си нуждата от нов подход спрямо Русия, отвъд санкциите.

„Не става въпрос просто за отношенията с Русия. Става въпрос за нивото на нашите амбиции като съюз, нашата глобална роля – дали ще сме глобален фактор, или ще сме зрител на глобалната арена, където се състезават глобални играчи като САЩ, Китай, Русия“, заяви Радев.

И макар да не беше единственият, който пожела диалога пред „войната” с Русия, то той се оказа от малцината, които застанаха на страната на Унгария по въпроса с хомофобския закон, който беше въведен там. В тази връзка вчера дори премиерът на Нидерландия – Марк Рюте, призова Унгария да напусне ЕС.

„Имаше твърде емоционални изказвания, но няма драма“, успокои Радев. Според него риск за излизане на Будапеща от ЕС или изхвърлянето ѝ от общността също няма.

„Правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана. Никой няма право да налага своите ценности, разбирания и мироглед на други“, категоричен беше президентът.

Освен това той посочи, че е призовал унгарския премиер Виктор Орбан да обясни причините за приемане на спорния закон и „според тях този закон е насочен в защита на правата на детето и семейството“, разясни президентът.

След изненадващите си изказвания президентът все пак реши да се върне към по-познатите теми като Плана за възстановяване и предишното управление.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!