Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Българският президент Румен Радев ще посети Русия, съобщи българското посолство в Москва. „На 21-22 май президентът Радев ще бъде в Москва“, каза служител в дипломатическата мисия, цитиран от ТАСС. От прессекретариата на българския президент съобщиха, че визитата е по повод на Деня на българската култура и писменост, който се отбелязва на 24 май. Самият Радев след лекцията си в понеделник в УНСС също потвърди, че вероятните дни на посещението са вече споменатите.

Администрацията на държавния глава уточни, че в процес на съгласуване са датите за вероятната визита на руския президент Владимир Путин в България.

Радев коментира предстоящата визита на кратък брифинг, подчертавайки, че „българският културен, световен и цивилизационен принос не може да бъде заложник на политическото противопоставяне“.

„Именно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалог. Трябва да търсим общи интереси в борбата с тероризма и да търсим възможности за намаляване на това напрежение“, каза той.

Президентът добави, че основната цел на България е да постигне диверсификация на газовите и енергийни доставки.

„По отношение на това ние трябва да направим всичко възможно, за да получим колкото е възможно повече точки за доставка и маршрути. Това ще означава по-голяма сигурност, по-големи възможности и по-ниски цени“, отбеляза той.

Доколкото темата за диверсификация бе засегната едновременно с тази за българо-руските отношения, остана неясна логиката на постигане на такава диверсификация чрез контакти с Москва, която и сега доставя над 90% от необходимия на България природен газ.

По-рано българският държавен глава определи отношенията с Русия като стратегически важни. В края на март посланикът на България в Москва беше отзован за консултации на фона на случая с бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, но София не изгони руски дипломати, както направиха 27 държави. Тогава президентът на практика подкрепи решението на кабинета.

Анализът на Радев на резултатите и последствията от ударите на съюзниците срещу Дамаск беше учудващо критичен за глава на държава- член на ЕС и НАТО. Президентът определи военния ефект от ракетния обстрел като „пренебрежим“, но явно не отчете, че ударите нямаха за цел да произведат промяна във военното статукво в Сирия, а да унищожат потенциал за производство на химически оръжия и да изпратят послание, най-вече към Москва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!