Премиерът Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи
На снимката: Премиерът Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи

По време на посещението си в Прищина за подготовка на предстоящата среща ЕС – Западни Балкани, министър-председателят Бойко Борисов отправи призив към Сърбия и Косово да разрешат несъгласията си по пътя на преговорите. Той предупреди, че този подход няма алтернатива, ако двете страни искат в бъдеще да се присъединят към Европейския съюз. Премиерът Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи изразиха общо мнение, че пътят на страната към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност.

Българският премиер пое ангажимента да се опита да убеди Европа, че „тук не е страшно“, имайки предвид Западните Блакани, но подчерта, че всичките шест държави от региона ще трябва да декларират, че ще регулират противоречията си, и то чрез преговори. Това включва особено чувствителните и взривоопасни отношения между Косово и Сърбия.

„Когато се срещам с лидери от региона на Балканите, винаги призовавам към разбирателство. Да дадем възможност на Европейския съюз да разбере, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да водят народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“ – заяви Борисов.

Той подчерта, че очаква двете проблемни двойки – Прищина и Белград и Скопие – Атина – да продължат диалога, за да си открият пътя към ЕС и НАТО. Президентът Тачи се съгласи с Борисов и му благодари за поставянето на темите от Западните Блакани във фокуса на българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.

„Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател. Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.

 

На общата пресконференция в Прищина двамата лидери посочиха още, че увеличаването на инвестициите в региона и развитието на свързваща транспортна и дигитална инфраструктура означава по-добър и достоен живот, повече мир и перспектива, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят  коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път.

Борисов и Тачи изтъкнаха важността на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. Българският министър-председател заяви, че веднага може да се започне с изграждането на инфраструктурата, за която вече е осигурено финансиране.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!