Въпреки че вчера бе ден за честване на годишнина от Шипченската епопея, политическото говорене не беше оставено на заден план при срещата с медиите на президента Румен Радев по време на тържествата на Шипка. Отговаряйки на журналистическите въпроси, той отправи поредна критика към управляващите, въпреки че сам подчерта, че мястото не е подходящо за правене на политика:

„Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа  – каза президентът, след като бе помолен да коментира думите на премиера за противоречия в настоящото ръководство на службата – всички знаете, че скандалите са в правителството и те са многомилиардни и унищожителни… Те са всеки ден“

Запитан дали ще иска консултации за назначението на новия началник на КПКОНПИ, след като предишният отива на дипломатическа служба, Радев заяви:

„Аз мисля, че това назначение на г-н Георгиев е изцяло решение и отговорност на министър-председателя. Него трябва да питате какви са му вътрешнополитическите и личните мотиви, как те кореспондират с интересите на българската дипломация и българите зад граница и кое налага министър-председателат да крие толкова далече г-н Георгиев. Благодаря ви!“

Ето и речта на президента Радев на самото честване на годишнината от Шпченската епопея:

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.

И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните.

Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим, бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи.

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним:

– че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът,

– че похитителите на българската история нямат място в бъдещето.

Да отстояваме свободата си срещу посегателства – от чужди и от свои.

Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.

Вечна памет на героите! Да живее свободна и независима България!, завърши словото на президента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!