Радев мандат ИТН
На снимката: Румен Радев

Държавният глава Румен Радев свиква на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия. Те ще се състоят от 8.00 часа на 7 май на „Дондуков“ 2, съобщиха от президентството.

Това се случва, след като по-рано днес беше оттеглена единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС- тази на Красимир Ципов.

Решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Ципов за председател на ЦИК дойде след като на консултациите вчера срещу неговата номинация възразиха яростно БСП, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”.

Имаше предложения „Има такъв народ“ да излъчи друг кандидат на мястото на Ципов, но от партията на Слави Трифонов с мълчание демонстрираха, че не желаят да поемат тази отговорност.

Оттеглянето на кандидатурата на Ципов е сериозно предизвикателство пред президента. Той беше натоварен от парламента с отговорността да проведе процедурата по избора на новите комисари. Изработените от него правила, по които да стане изборът, обаче не предвиждаха подобно развитие на ситуацията.

Консултациите с парламентарно представените политически партии и коалиции, както и публичното изслушване на кандидатите, ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!