Радев мандат ИТН
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев утвърди правилата за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК. Той ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации, съобщава пресцентъра на държавния глава.

Срещата с тях е насрочена за 5-ти май. Поканите към тя вече са изпратени, става ясно от съобщението. Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Припомняме, че в края на миналата седмица народните представители оконателно приеха промени в Изборния кодекс. Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се редуцира от 20 на 15 души. Членовете на новата ЦИК ще бъдат предлагани на квотен принцип от парламентарните групи в сегашния парламент. Това означава, че настоящото мнозинство на ГЕРБ и ВМРО в ЦИК вече няма да съществува. От ГЕРБ изразиха много остро разкритикуваха решението. Същевремнно преди два дни президентът акцентира, че инсинуациите, че президентът избира ЦИК, са евтина пропаганда.

След като Народното събрание предложи новите 15 членове, те ще бъдат назначавани с указ на президента. Предложението на „Има такъв народ“ в зала получи подкрепа със 155 гласа „за“, 72 „против“ и 2 „въздържал се“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!