Володимир Зеленски
на снимката: президентът на Украйна Володимир Зеленски

Специалната процедура за самоуправление в сепаратистките райони на Донбас е удължена до края на следващата година. Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа днес законопроекта, приет от Върховната Рада преди седмица, за удължаване на специалния статут на сепаратистките райони на Донбас. На официалния уебсайт на украинския парламент е посочено, че законът, приет на 12 декември, е върнат на 18 декември с подписа на президента.

Законът, одобрен сега от Зеленски, разширява специалната процедура за местно самоуправление в определени райони на Донецка и Луганска области до края на 2020 г. Украинският парламент прие този документ на 12 декември с 320 гласа. Специалният статут на Донбас беше разширен в резултат на срещата на върха през декември в „нормандски формат“ с участието на Украйна, Русия, Германия и Франция.

Наблюдателите обаче отбелязват, че малките стъпки, покзващи леко просветляване в отношенията Киев – Москва са все още твърде крехки, а основният проблем – контролът на източната граница на Донбас, който Украйна си иска, е далеч от решаване. Едно от условията, за да се постигне връщането на контрола на Киев, е дълго и пълно примирие по фронтовата линия между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти – нещо, което досега се оказваше непосилно и практически на позволи Минските споразумения реално да започнат да се изълняват.

Отбелязано бе още, че ако се съди по изавленията на участниците в Нормандската четворка, въпросът за връщането на Крим на Украйна най-вероятно изобщо не е поставян, вероятно по ултимативно искане на Русия, която не преговаря по темата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!