Кандидатите за научни титли и длъжности вече ще бъдат проверявани от научното жури в конкурса за плагиатство. Ако бъде установено такова, няма да се допуска израстването им. Предвидена е и процедура вече домогнали се до титли и длъжности с плагиатствани трудове, да бъдат освобождавани от постовете, а званията им – отнемани. Това става ясно от предвижданите промени в Закона за развитието на академичния състав, представени днес от служебния министър на образованието Николай Денков.

По новите правила се въвежда стройна система от критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за определена степен или длъжност. При неспазване на процедурите е предвидена възможност за контрол от страна на МОН и дори отнемане акредитацията на университети, където академичното израстване масово става в нарушение на правилата.

„През последните години бяха създадени такива софтуерни продукти, които позволяват да се види сравнително лесно дали има копирани текстове. Това, което е по-трудно, но е също много важно, е дали има взети чужди идеи, които са представени като свои и затова дефиницията, която използваме за плагиатство, е свързана и с това дали имаме съществен принос на това, което е изкопирано в научната дейност. Предвидени са доста тежки санкции за хората, за които бъде установено по съответния ред наличие на плагиатство със съществен принос. Ако те заемат академична длъжност, те трябва да я освободят, ако те са придобили научна степен на тази база, те трябва да я загубят. Аз искрено се надявам, че ще има политическа воля това да бъде прието”, коментира проф. Денков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук