ЦИК оповести окончателните резултати от парламентарните избори на 26 март. В 44-то Народно събрание ще влязат общо пет политически сили – ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и Воля на Веселин Марешки. 5.45% е разликата между двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП след предсрочния парламентарен вот.

Под чертата остават Реформаторският блок, „Да България”, ДОСТ, Нова Република и др. Възможността да не подкрепят никого са отбелязали 87 854 българи или 2.50%.

На снимката: Избирателна активност при проведените избори на 26 март

Capture
На снимката: Коя партия колко процента подкрепа получи?

И въпреки че ПП ГЕРБ спечелиха изборите, може ли знакови фигури на партията като кандидата за президент на партията и бивш председател на НС Цецка Цачева и заместник-председателя Цветан Цветанов да останат извън 44-то НС? Оказва се, че тази опасност е съвсем реална, след като от ЦИК обявиха, чe над 1,2 млн. души са ползвали преференции гласуването.  Заради гласуването с предпочитания знакови кандидати на партиите може да се лишат от депутатско място, като Цачева и Цветанов са сред застрашените. Избиратели на ГЕРБ явно са се презастраховали, като освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции. Така например в 25-ти район в София веднага след партийния лидер Бойко Борисов, който бе водач на листата, втори се класира сложеният на 11-то място Христо Гаджев.

Идентичен случай се наблюдава и в столичния 24-ти район. Там вторият в листата Георги Марков, е изместен от 11-тицата Борислав Борисов.

Преференциално размесване на принципа 11/11 има и в Пловдив, където на тази позиция в листата на ГЕРБ е поставен Спас Гърневски – бивш кмет на Пловдив, чиято политическа кариера минава през СДС, а в последствие и ДСБ. Сходна е ситуацията във Велико Търново, където депутат ще бъде номинираният на едно от последните места в партийната листа на ГЕРБ – Георги Недев.

Разместване при ГЕРБ има и във Варна. Става дума за осмия в листата Владимир Вълев-Питбула, световен шампион по кикбокс, който благодарение на преференциални предпочитания е изстрелян на второ място и влиза в парламента.

Синдромът, при който гласоподавателите погрешка задраскват номера на партията и същия номер на преференцията, имаше най-куриозни измерения по време на евроизборите през 2014г. Тогава хиляди избиратели на БСП бяха решили да се „подсигурят”, като отбележат №15 и при формациите, и при преференциите. В резултат на това председателят на БСП Сергей Станишев бе изместен от 15-ия кандидат в листата Момчил Неков, станал известен като „Любимец 15”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!