Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще даде началото на процедурата по Брекзит в сряда, 29 март. С това се очаква да започнат тежки двугодишни преговори с непредвидим резултат.

Мей ще уведоми в писмо председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне официалната процедурата по развода. Най-вероятно те ще съобщи за изпращането на писмото в сряда, когато ще говори пред британския парламент. Предстои на Лондон да бъде връчена сметка за поетите ангажименти към европейския бюджет. Тя възлиза на стойност между 55 и 60 млрд. евро.  Теоретично Лондон може да не плати, се казва в неотдавнашен доклад на британски лордове, но такова решение ще е равносилно на обявяване на дипломатическа война. Така че преговорите ще бъдат за точната сума.

Обединеното кралство иска и да получи гаранции за своите 1,4 милиона поданици, живеещи в страни членки на ЕС, като разменна монета вероятно ще бъде реципрочното гарантиране на правата на 3,3 милиона европейци, живеещи на острова.

Отцепването ще сложи край на повече от 40 години бурни взаимоотношения, в които британците винаги са гледали на съюза като на икономически пазар и са отхвърляли идеята за политическа интеграция. Това е сериозно предизвикателство за европейския клуб, на което той отвръща с идеята за Европа „на няколко скорости“, очертана в приетата в събота в Рим декларация.

През уикенда се проведе и демонстрция в Лондон, в която се включоха десетки хиляди британци, които протестираха срещу Брекзит, по случай 60-ата годишнина от подписването на Римския договор.Припомняме, че на референдума от 23 юни 2016г. 52% от избирателите подрепиха излизането от Общността. Този вот внесе дълбоки разделения в страната и събуди желания за независимост у шотландците. Така утре, 28 март,  се очаква шотландският парламент да упълномощи ръководителят на регионалното правителство Никола Стърджън да поиска от Лондон нов референдум за независимост. Стърджън не желае Шотландия да тръгва по пътя на Брекзит и се позовава на вота на шотландците. Спорред него 62 на сто от гласувалит изявиха желание за оставане в ЕС. Тереза Мей обаче не желае такъв референдум по време на преговорите за напускане на блока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!