самолет, Русия

Руският транспортен министър Евгений Дитрих съобщи, че всичките 41 тела на загиналите в катастрофата на пътническия „Сухой суперджет – 100“ на летище „Шереметиево“ са прибрани, съобщи „Ройтерс“. Самолетът, пътуващ към северозападния град Мурманск,  се подпали преди да кацне аварийно в Москва.

От  загиналите 40 са пътници и 1 е член на екипажа, поясни Дитрих на брифинг. 33 от 37-те оцелели също са пътници. 27 от тях са в добро здравословно състояние.

Министърът каза за пресата, че комитетът за разследване и всички департаменти, които имат отношение, ще окажат на семействата на жертвите всяка нужна помощ, включително от психолози. Схема за компенсиране на пострадалите ще бъде въведена след събирането на необходимата информация.

Разследващите все още не са установили причината за смъртоносния пожар на борда, като сред възможностите са недостатъчна квалификация на пилотите, диспечерите и техническия персонал, техническа повреда и опасни атмосферни условия, съобщиха от комитета. Досега за изследване са взети двете черни кутии на самолета и образци от резервоарите на машината. Ще се изследват и записи на разговорите между пилотите и диспечерите и записи от камери за наблюдение. Разследващите също така продължават да разпитват и  свидетели.

Няма основания да бъдат „приземени“ всички самолети от модела на катастрофиралия, заяви Дитрих пред медиите.

Много полети, предвидени за „Шереметиево“, което е измежду най-големите летища в Русия, бяха отменени или отложени. Вечерта в понеделник работите по разчистването на летището бяха приключени и около 24 часа по-късно въздушният трафик ще бъде възобновен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!