Александър Тодоров, ИТН
На снимката: Александър Тодоров

Народните представители гласуваха оставката на Александър Тодоров от ИТН. На първото гласуване 131 народни представители я подкрепиха, 0 бяха против и 2 се въздържаха.

Стигна се до повторно гласуване, защото лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ имаше проблем с машината за гласуване. В крайна сметка това не промени крайното решение.

155 депутати гласуваха втори път, от тях 148 бяха за, нито един против, и само един народен представител се въздържа. Оставката беше приета.

Освобождаването му като народен представител бе предхождано от разгорещена двучасова дискусия.

ГЕРБ и ДПС обявиха, че Тодоров е подал декларация с невярно съдържание, че не заема висша публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. За да оглави тотализатора се изисква той да не заема други висши държавни постове.

„Александър Тодоров е подал невярна декларация. Това е престъпление и е сезирана прокуратурата. Ако това са деянията на новите народни представители, оставям на българското общество да реши как да се подхожда към политическите формации оттук нататък“, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

От ГЕРБ няколко пъти казаха, че тотализаторът е на рекордна печалба в момента.

Часове преди заседанието спортният министър Радостин Василев написа в социалната мрежа „Facebook“, че реформите в българския спорт са необходими.

„Реформите в българския спорт са неизбежни и необходимостта от тях е спешна. Думата изчегъртване придобива истински смисъл. Причината за това е, че със свое определение Софийският градски съд спря вписването на промени в обстоятелствата по партидата на ДП “Български спортен тотализатор”. Производството е образувано по молба, подадена от членовете на Управителния съвет Гошо Гинчев и Христо Йовов. Категоричен съм, че въпреки всички тези некоректни действия на господата Гинчев и Йовов, намеренията ни за смяна на ръководството на Българския спортен тотализатор няма да се променят и ще се реализират съвсем скоро. Амбициран съм да сложа край на демагогията и лъжата и имам силата да го направя“, пише министърът.

Припомняме, че депутатът от ИТН Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. 32-годишният Тодоров е роден в Хасково и бе избран за народен представител в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание от район Плевен.

Междувременно, на закрито заседание във вторник Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на СГС, което не подлежи на обжалване, се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук