Приключи гласуването на турският референдум на граждани на страната, които живеят в Европейския съюз. Избирателната активност  е висока и достига 1 млн. души. Според някои анализатори активността ще надмине дори тази на парламентарните избори през 2015г. Във Германия живеят около 1,4 млн. турски избиратели. Само в една от секциите в Щутгарт са регистрирани 143 хил. избиратели.

Гласуването на турските ГКПП обаче, включително на Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново, а така също и на летищата и пристанищата ще продължи до 16 април с приключването на вота в Турция, съобщава кореспондент на БТА в Турция.

Според местни медии, турските избиратели в България са проявили висока активност във вота, който се състоя на 7, 8 и 9 април в посолството на Турция в София и консулските служби в Бургас и Пловдив, където са били разкрити общо 5 избирателни секции.

Припомняме, че в самата Турция националното допитване ще се проведе в неделя, 16 април. Подадените зад граница бюлетини ще бъдат транспортирани с товарни самолети, а преброяването им ще стане в същия ден, в който ще се проведе гласуването в самата Турция. Ако преобладава отговор „да” на рефередума, това ще позволи превръщането на Турция от парламентарна в президентска република. Целта е сегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган да получи още повече държавни правомощия и да управлява еднолично страната до 2029г.

Междувременно от днес в Турция влизат в сила някои ограничения за предизборна пропаганда, които са определени от Висшата избирателна комисия в страната.  Според тях премиерът, министрите и депутатите до 16 април нямат право да ползват служебни коли, самолети, а също и обществени средства за провеждане на митинги и други прояви. При нарушение на забраната ВИК има право да им потърси съдебна отговорност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук