Франският президент Еманюел Макрон отменя извънредното положение в областта на сигурността в страната.

Новият закон за борба с тероризма, който критиците казват, че подкопава граждански свободи, влиза в сила в сряда. Именно той ще замени извънредното положение, което беше наложено през ноември 2015г., когато бойци на „Ислямска държава“ убиха 130 души в координирани атаки в Париж.

Законът дава на полицията по-големи правомощия за претърсване на имоти, провеждане на електронно подслушване и затваряне на джамии, за които се подозира, че проповядват омраза.

В изказване пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Макрон заяви, че „джихадисткият тероризъм”остава най-голямата заплаха за сигурността на Франция.

„Тероризмът е насочен към европейското общество и ценности точно както е насочен към правителството и държавата. Ние сме атакувани заради това, зад което стоим и което устояваме”, заяви Макрон.

Повече от 240 души са били убити на френска земя при терористични атаки за почти три години. Десетки други загинаха и бяха ранени при подобни нападения в други части на Европа, предимно във Великобритания и Белгия.

Правителството заяви, че извънредното положение е помогнало на разузнавателните служби да осуетят повече от 30 атаки.

„Ние се борим решително с тероризма и ще продължим да го правим в рамките на закона и с надзора на съдиите”, категоричен е френският президент.

Той допълни,  че новото законодателство ще бъде преразгледано и адаптирано, ако е необходимо, две години след като то стартира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!