Почти 800 000 души умират от самоубийство всяка година и тези смъртни случаи са много трудни за предвиждане – но изследователите казват, че съществуват биологични признаци, погребани в скритите модели на мозъчната активност.

Учените са открили, че технологиите за визуализация на мозъка могат да изиграят много важна роля в предотвратяването на самоубийствата. Ново изследване показва, че машинното научаване може да идентифицира онези хора, при които има риск от самоубийство.

suicide-1

„Последните резултати от работата ни са уникални с това, че успяват да засекат промени в понятийния апарат на хората, които са асоциирани с идеите за самоубийство и самоубийственото поведение. Това ни дава възможност да надникнем в процесите на мозъка и разума и да разберем как самоубийствено настроените хора мислят за отнемането на живота си и за редица свързани с това емоции”, коментира Марсел Джуст от университета Карнеги Мелън.

Учените са използвали техники за визуализиране на мозъка като MRI, за да изолират онези модели на мозъчна електрическа активност, които са свързани със самоубийствените тенденции. Учените търсят невро-знаци, които издават емоции като тъга, срам, гняв и гордост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук