Военноапелативната прокуратура ще провери постановлението на Софийската военна прокуратура, с което е отказано образуването на разследване за нарушения при обществените поръчки във Военна болница, съобщиха от държавното обвинение. Нарушенията са описани в одит на МО на Военна болница, който стана повод за оставката на здравния министър Николай Петров.

Според доклада като началник на ВМА през 2014г. Петров е подписал договор с фирма, свързана със зет му. Одитът е правен по време на служебното правителство, връчен е на служебния военен министър Стефан Янев, който го е пратил на военната прокуратура. Тя обаче не е открила данни за престъпление.

Докладът е пратен в прокуратурата на 29.03.2017г. В него „се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки, така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА. Няма констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица”, обясняват от прокуратурата. Натовареният с проверката военен следовател обаче я приключва с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно производство, тъй като няма данни за извършено престъпление от общ характер. Сега заради „появилите се в медиите коментари” Военноапелативната прокуратура е изискала преписката за служебна проверка над законосъобразността на постановения първоинстанционен прокурорски акт.

От своя страна темата за оставката на Николай Петров бе повдигната днес и от Деница Златева от БСП по време на редовния брифинг на партията.

„Ако премиерът Бойко Борисов е знаел фактите, изнесени от една от националните телевизии, защо е назначил проф. Николай Петров за здравен министър?“, каза тя.

Златева смята, че оставката на здравния министър говори за управленската немощ на ГЕРБ в здравеопазването. От БСП също така попитаха Борисов дали зад оставката на здравния министър не се крие защитата на някакви лобистки интереси:

„Ако проф. Петров е станал жертва на лобита в здравеопазването, примейки неговата оставка, Борисов заема ли страната на тези лобита? Имаме отменена реформа. Това е сектор, в който имаме недофинансирана дейност, имаме изправени пред фалит болници и т.н. Дали тази поредна оставка не е израз на управленската немощ на ГЕРБ?“, заяви тя.

Премиерът Борисов ще реши кой ще бъде новият здравен министър, заяви в понеделник зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен това според него е „малко вероятно” оставката на Петров да бъде гласувана тази седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук