природен газ

Природният газ поскъпва от днес, като точното увеличение ще стане ясно в ранния следобед.

Повишението ще е по-голямо от прогнозираните първоначално 14 процента, тъй като цените на газа на европейските борси, от които зависят и равнищата у нас, нарастваха почти през целия период.

Преди дни по време на общественото обсъждане на цените председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи:

„В последните 20 цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши – т.е. би следвало да очакваме едно не малко повишение на цената на природния газ, считано от 1 януари

Вчера по време на следобедната търговия цената на природния газ в Европа при фючърсните сделки падна под 800 долара за хиляда кубически метра за първи път от 10 ноември насам, сочат данните на нидерландската борса.

Цените на газа в Европа започнаха да растат от април, като в началото на октомври надхвърлиха хиляда долара, а историческият максимум – 2190 долара за хиляда кубически метра – беше регистриран само преди 10 дни.

От началото на тази седмица цените започнаха да падат, като тази корекция може да се дължи както на допълнителните доставки на втечнен природен газ, така и на увеличеното производство на електроенергия от европейските вятърни паркове.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук