Емил Димитров
на снимката: Емил Димитров

След като по-рано днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че новият министър на околната среда и водите ще е Емил Георгиев-Ревизоро, последва светкавична реакция от природозащитните организации у нас.

Коалицията „За да остане природа в България” коментира, че „номинации като тази на Емил Димитров ще задълбочат още повече съществуващите проблеми и ще повишат още повече градуса на общественото напрежение”.

„Това ще бъде продължение на тенденцията, започната от Нено Димов за системно застрашаване, а не опазване на природата”, коментират екоактивистите.

И допълват:

„С тревога следим новините за потенциалната кандидатура на министър на околната среда и водите. Коалицията предупреждава, че проблемите в сферата на опазването на околната среда с висока обществена значимост – стартирали и очаквани наказателни процедури, кризи с водоснабдяването, вноса на отпадъци, чистотата на въздуха, изискват професионализъм и истинска мотивация за решаването им. Призоваваме Министър-председателя да назначи личност с подходящо образование в сферата, достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата”.

Против кандидатурата на Емил Димитров-Ревизоро се обявиха и от „Демократична България”.

„Възможността правителството на Бойко Борисов да съхрани структурата на кабинета и МОСВ продължи да бъде поверено на ВМРО буди множество въпросителни и притеснения с оглед на факта, че ВМРО многократно, нагледно и системно демонстрира липсата си на кадрови експертен капацитет. Коалиционният партньор на ГЕРБ няма и политическата визия, за да отговори на създалите се предизвикателства и да преодолее натрупаните проблеми. Предложеният от правителството нов министър – Емил Димитров – няма нито познанията, нито волята за да реши кризата в сектора”, пише в позиция на партията..

Те припомнят, че към момента спрямо България са отворени много наказателни процедури от Европейската комисия в сектор „Екология”.

„Отделно от това, новият мандат на Европейската Комисия, в синхрон с решенията на Европейския парламент, предвижда множество амбициозни политики по т. нар. Зелена сделка. Комплексността и мащаба както на проблемите, свързани с климатичните промени и опазването на околната среда, така и на възможните им решения, изисква далновидност, способност за стратегически мениджмънт и експертиза на високо ниво”, казват от „Демократична България”.

В края на становището им пише, че днешното решение на Коалиционния съвет „тласка страната ни в още по-мръсно и неблагоприятно за здравето и природата бъдеще”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!