Джонсън, Стърджън, референдум
На снимката: британкият премиер Борис Джонсън и първият министър на Шотландия Никола Стърджън

Британският премиер Борис Джонсън даде писмен отговор на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, отказвайки искането й да й бъде дадена власт за провеждане на нов референдум за независимост на Шотландия, съобщи „Ройтерс“. Както подчертава писмото, референдумът не може да се проведе без съгласието на правителството на Обединеното кралство.

Стърджън писа до Джонсън през декември с молба за започване на преговори за прехвърляне на властта за провеждане на референдум от Лондон в Единбург.

„Не мога да се съглася с искане за прехвърляне на властта, което би довело до по-нататъшни референдуми за независимост“, пише Джонсън в писмото, което публикува в „Туитър“, казвайки на Стърджън, че британският кабинет се е съгласил на референдум през 2014 г., в който шотландците избраха да останат във Великобритания.

Това е вот „веднъж на поколение“, пише той.

„Пореден референдум за независимост ще продължи политическата стагнация, в която Шотландия се намира през последното десетилетие… Време е всички да работим, за да обединим цялото Обединено кралство“ – заявява британският премиер.

Тази размяна на аргументи вече се състоя в медиите веднага след изборите, в които консерваторите спечелиха голяма победа и отвориха пътя за окончателно реализиране на Брекзит. Правителството смята, че втори референдум е твърде преждевременен, но първият министър на Шотландия, Никола Стърджън, е категорична, че именно този изход от изборите и надвисналия Брекзит са онези нови изменения, които по условие променят ситуацията и налагат повторение на гласуването. На първия референдум много шотландци гласуваха за оставане в Обединеното кралство именно защото то е член на ЕС, а Шотландия щеше да трябва да кандидатства отново като независима държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!