пътуване, карантина

Министърът на здравеопазването издаде нова заповед, с която въвежда 14-дневна задължителна карантина за лица, пристигащи у нас от Република Северна Македония. Със същата заповед отпада 14-дневната карантина за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора.

Двете промени са предложени от главния държавен здравен инспектор след оценка на епидемиологичната обстановка и риска от разпространение на COVID-19 у нас.

Преди седмица Северна Македония бе измежду страните, за идващите от които здравният министър Ананиев не предвиждаше карантина, но това явно се променя заради нестихващия наплив на нови случаи на зараза от коронавирус в тази страна.

Коронавирусът се активизира в Македония

През последните 24 часа в съседна РС Македония са открити нови 120 заразени от коронавирус, съобщи здравният министър Венко Филипче. Най-много са новите случаи на COVID-19 в Скопие – 67, следват Куманово с 19 и Щип с 16.

Почина 65-годишна пациентка, приета на 28 май в Клиниката по инфекциозни заболявания. В болница „8 септември“ пък почина 69-годишен пациент, който беше хоспитализиран на 1 юни.

Днес Институтът за обществено здраве регистрира 16 възстановени пациенти.

До момента в РС Македония са извършени общо 33 110 тестове за коронавирус. От общия брой тестове, извършени през последните 24 часа, 2 теста са в рамките на скрининга в детските градини в Щип, няма положителен резултат за наличие на вирус.

Общият брой на диагностицираните случаи в РС Македония от началото на епидемията е 2 611, броят на възстановените пациенти е 1621, този на починалите е 147, а в момента броят на активните случаи е 843.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!