Испанският диктатор ген. Франсиско Франко явно остава жив в сърцата на мнозина, тъй като неговите привърженици бяха заснети да носят цветя на новия му гроб ден след като тленните му останки бяха ексхумирани и преместени, съобщи „Ройтерс“.

Испания реши да премахне останките на Франсиско Франко от грандиозния държавен мавзолей на северозапад от Мадрид. На 24 октомври те бяха преместени в държавния пантеон „Мингорубио-Ел Пардо“ в държавното гробище на около 20 километра северно от испанската столица и поставени до тези на съпругата му.

Това действие се обсъжда отдавна от симпатизантите на лявото правителство, но срещна яростната съпротива на наследниците на Франко и на мнозина от десницата. То съживява старите напрежения от гражданската война в Испания през 30-те години и последвалото четири десетилетия управление на Франко.

Гробницата на Франко се намираше в огромен мавзолей на хълм, принадлежащ на католическата църква в „Долината на загиналите“ западно от Мадрид. Там тя привличаше туристи и служеше като място за демонстрации на симпатизанти на дясното крило.

Увенчаният с разпятие мавзолей е огромен паметник, който диктаторът построява с принудителен труд по време на управлението му през 1939-1975 година.

Бившето правителство на консервативната Народната партия се противопостави на опитите за ексхумация на Франко, но премиерът на социалистите Педро Санчес възстанови тези усилията след встъпването си в длъжност миналата година. Неговото правителство, което за първи път обяви ексхумацията през юни, е получило одобрение за това от Ватикана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!