Политическите лидери все още не могат да се договорят за общи действия за изход от кризата в Македония.

Спокойно премина нощта в македонската столица Скопие. Около 2000 протестиращи се събраха пред мисията на ЕС в града, за да поискат нови избори с надеждата, че те ще разбият политическата безизходица на страната. Организаторите на днешния митинг настояха, че не са политически обвързани.

В петък, привърженици на ВМРО­-ДПМНЕ блокираха един от централните булеварди в Скопие с искане за нови парламентарни избори. А Събранието на Македония беше отцепено от около 500 полицаи още в обедните часове.

Лидерите на политическите партии призоваха македонците към спокойствие, но си отправиха и взаимни обвинения. Зоран Заев от Социал­демократическия съюзна Македония (СДСМ), който пострада при сблъсъците в македонския парламент,  настоя политическите му опоненти да поемат отговорност. Президентът Иванов обаче отказва да му връчи мандат с мотива, че такава коалиция застрашава националния суверенитет. Лидерът на ВМРО-­ДПМНЕ Никола Груевски обвини Заев в провокации, включително с избора вчера на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента в Македония.

Лидерска антикризисна среща при президента Иванов няма да има днес. Заев и председателят на „Демократичния съюз за интеграция“ Али Ахмети отказаха да участват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук