Международен панаир Пловдив
Пловдивският панаир

Двама бивши премиери – Сергей Станишев и Бойко Борисов, привикват депутатите в петък заради казуса с пловдивския панаир. Ще бъдат изслушани и Корнелия Нинова, Румен Овчаров, кметовете и председателите на общинските съвети в Пловдив и Варна, представители на отделни групи в местните парламенти. Това реши временната комисия в Народното събрание, която бе сформирана за изясняване на всички факти, свързани с приватизацията на изложението под тепетата.

Комисията иска да чуе и предприемача Георги Гергов, почетен консул на Руската федерация в Пловдив, който държи мажоритарния дял в „Международен панаир-Пловдив“АД.

Депутатите настояват кметовете и председателите на общинските съвети да бъдат задължени да излязат с проекторешения за излизане от казуса с приватизацията на панаира и поемането на пълния контрол върху дружеството от страна Гергов.

Временната комисия ще изиска от държавните институции цялата документация, която може да има отношение към сделката за панаира.

Румен Гечев (БСП) поиска комисията да получи информация за заседанието на МС, на което през 2016 година се решава да бъдат преведени 43 милиона лева на община Варна, която също е съакционер в дружеството.

„Като парламент се интересуваме от обществените пари. Тази сделка има привкус на стратегически сътрудничества между определени лица. Тези пари са влезли в схемата на замяна и парламентът има право да види какъв е резултатът от този превод. Целта е да окажем обществен натиск, защото обществото не иска да се финализира тази сделка – по това няма съмнение“, каза Румен Гечев.

Никола Минчев („Продължаваме промяната“) заяви, че временната комисия е ограничена с решение на парламента за конкретен период и че е създадена, за да установи факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол над панаира. Той призова депутатите да се фокусират върху информация по казуса от 2016 г. насам, защото в противен случай комисията няма да успее да свърши нищо.

Сред фактите, които временната комисия трябва да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49,63 на сто от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общински съвет Варна за връщане на акциите на държавата, апортът на варненския дял в дружество „Пълдин Туринвест“ АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира, решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

Панаирният комплекс в Пловдив е разположен на 352 декара, а общите изложбени площи са близо 138 декара. Комплексът разполага с 19 палати и модерен конгресен център с 13 зали за семинари и конференции, припомня Дарик.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук