Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

До края на 48-ия парламент има малко време и то няма да стигне да се приемат всички законопроекти по Плана за възстановяване. Но ако има политическа воля у депутатите, десетте дни, които остават, ще са достатъчни, за да се приеме най-важният – за отговорността на главния прокурор. Това заяви служебният министър Крум Зарков пред Би Ти Ви. В момента той е на посещение в САЩ, където разговаря с Ричард Нефю, американския координатор в борбата с глобалната корупция.

„Гласуването на законопроекта за отговорността на главния прокурор ще ни помогне да се свали наблюдението над България по повече от 70 дела, по които страната ни е осъдена“, заяви Зарков. Той добави, че законопроектът е заложен за обсъждане в първите точки на пленарното заседание в четвъртък. Ако тогава се приеме на първо четене, то следващата седмица може да мине на второ.

„Този закон е свързан с третото плащане по Плана за възстановяване, но е много повече от пари. Ако той се случи, България ще излезе от омагьосания кръг на непрекъснатия мониторинг и страната ни ще има коренно различни позиции пред Еврокомисията“, посочи правосъдният министър. По думите му, ако 48-ият парламент приеме закона, то той ще бъде запомнен с това.

Според политически анализатори ГЕРБ умишлено бавеха досега закона за отговорността на главния прокурор и отложиха със седмица изслушването на Гешев, като идеята беше да не стигне техническото време. Министър Зарков обаче е категоричен, че ако има политическа воля, този важен закон може да бъде гласуван. Приемането му вероятно ще прилича на закриването на спецсъдилищата, когато ГЕРБ и ДПС оказаха яростна съпротива, но в крайна сметка законът мина на косъм.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук