христо грозев

България не трябва да подминава с мълчание случая с Христо Грозев. Българският разследващ журналист бе обявен официално за федерално издирване от Кремъл. Той попада в графата „издирван по член от Наказателния кодекс“. Пълно мълчание от „Дондуков“ 1 и 2.

Не така стоят нещата извън тези две водещи държавни институции, които визираме по-горе. А именно Президенството и Министерски съвет.

Първи от политическия елит реагира депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов.

Той обяви, че е изпратил парламентарен въпрос на Министерство на външните работи дали

ще извикат Митрофанова

за обяснение защо Русия издирва български журналист.

„Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро“, посочва Божанов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува позиция на партията с призив към МВнР да извика за обяснение руския посланик у нас.

„Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции!“, пише Борисов.

„В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на изслушване в комисията по външна политика“, написа във Фейсбук депутатът от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер.

От ДПС съобщиха, че българската държава „категорично трябва да защитава своите граждани“ и настоява за изясняване на случая с Грозев.

Лидерът на европейски либерали Илхан Кючюк от ДПС обяви, че ще покани Грозев на среща с евродепутатите от либералното семейство и с ръководството на АЛДЕ.

„Новината за издирването на журналиста Христо Грозев от Москва поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат цялото ни общество. На първо място следва да се запитаме за свободата на словото както на национално, така и на световно ниво. Второ, каква е ролята на държавата и прокуратурата в подобна ситуация? И най-важния въпрос за нас като нация е,

имаме ли смелостта да се изправим

срещу подобно нарушение на човешките права и свободи и да го заявим гласно пред света? За себе си, аз знам отговора.

При първа възможност ще поканя Христо Грозев на среща с евродепутатите от либералното семейство, както и на среща с ръководството на партия АЛДЕ.

Твърдо убеден съм, че само с ясни послания и силен европейски и либерален глас можем да заглушим авторитарните похвати на управление!“, написа Кючук.

България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание и МВнР трябва да извика руския посланик у нас. Такава позиция изрази пред NOVA бившият външен министър Надежда Нейнски, коментирайки случая на разследващия журналист, който беше обявен за федерално издирване от Москва.

„Това е част от политиката на сплашване, която Русия води не само спрямо опозицията в собствената си страна, но и срещу чужди граждани и журналисти, които си позволяват да казват истината. А истината не е на особена почит сред държавното ръководство в Москва и тя няма как да има успешна пропагандна машина, ако има хора като Христо Грозев, които разобличават  това, което Русия прави.“, категорична е Нейнски.

По думите ѝ българската държава трябва да реагира остро на

опита за сплашване и саморазправа

с един журналист, който върши своята работа. „Ще бъде много унизително за България, ако подмине този случай с мълчание. Мисля, че трябва да бъде извикан руският посланик и да бъде дадена гласност на случая в европейските институции.” , подчерта тя.

По принцип е възможно Русия да използва заповедта за издирване на Христо Грозев и да издаде червена бюлетина и на всяко място, на което се появи той, да трябва да обяснява на властите защо е издирван. Това каза Йордан Цалов, приятел на журналиста.

Той посочи, че Грозев се намира на безопасно място.

„Всички сме граждани на ЕС, аз не вярвам нашите права да бъдат нарушени в Европа. Разбира се, пътуването за него ще става все по-трудно“, посочи Цалов.

И обясни, че истинската причина от Кремъл вчера да обявят мъжа за издирване са разследванията на сайта Bellingcat, в който Грозев работи. Сред тях попадали отравянето на Сергей Скрипал, на Емилиан Гебрев и други.

В крайна сметка посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е извикана на разговор във Външно министрество заради обявения от Москва за издирване журналист Христо Грозев. Това съобщиха от министерството.

„Във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, информираме, че посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова e извикана на среща в МВнР в първия работен ден след празниците“, се посочва в съобщението.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук