Путин, Зеленски, мир
На снимката: Президентите на Украйна и Русия - Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Войната в Украйна продължава вече 10 месеца. Никой не отстъпва. Руснаци и украинци все по-яростно се атакуват на фронта. Но все по-често в последните дни се споменава думата мир. И то от двете страни.

Знак ли е, че краят на войната е близо? Русия и Украйна явно осъзнават, че трудно биха издържали в тази битка. Руската икономика е на предела, а помощите от Запада към Украйна не могат да продължат вечно.

„Винаги сме се стремили да гарантираме, че всички възникнали спорове се решават по мирен път чрез преговори. Но, за съжаление, отсрещната страна, другата страна, имаше различно отношение. Русия е готова да преговаря с всички страни, участващи в конфликта в Украйна. Готови сме да преговаряме с всички участници в този процес за приемливи решения, но това зависи от тях“, каза Владимир Путин.

Външният министър на Русия Сергей Лавров също намекна за прекратяване на военните действия. Но все пак постави и условия.

„Що се отнася до продължителността на конфликта, то топката е в полето на режима в Киев. Те могат да прекратят безсмислената си съпротива във всеки един момент. Предложенията ни за демилитаризацията и денацификацията на подконтролните на режима територии, премахването на произтичащите от тях заплахи за сигурността на Русия, включително новите територии ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области – са добре известни на врага. Става дума за нещо малко:

да ги изпълнят по живо по здраво.

Иначе въпросът ще бъде решен от армията на Русия“, заяви Лавров.

Русия може да се съгласи със САЩ за нуждата от траен мир в Украйна, но не и докато не бъдат постигнати целите на „специалната военна операция“. Това каза още в началото на месеца Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

Володимир Зеленски говори за постигането на мир. Украинският държавен глава предложи да бъде организирана през зимата световна среща за прекратяване на конфликта в Украйна. Идеята е за среща на върха, за да „се обединят всички страни около проблема за постигане на световен мир“.

Малко преди визитата на Зеленски в Белия дом високопоставен източник от Вашинготн сподели за CNN, че Джо Байдън е поканил украинския лидер, защото смята, че войната е навлязла в нова фаза и трябва да се обсъжда как би могла да приключи.

Вероятно е така и последното раздаване е започнало. Това обяснява засилените атаки от едната и от другата страна. Кой каквото може да докопа преди финала. А кога ще дойде той? Само времето ще покаже.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук