руски газ

През пролетта, когато русия едностранно и без обяснения спря газа на България и Полша, понеже правителството „Петков“ отказа да плаща в рубли и защото такова беше решението и на ЕК, многолик проруски хор убеждаваше българите, че ако не получаваме газ от „Газпром“, изобщо няма да получаваме никакъв, защото е невъзможно да си внесем. И дори и да успеем да внесем, то той ще бъде на непосилни цени.

Ето някои паметни изявления:

„За краткото време анализирахме огромно количество информация и за съжаление трябва да кажа, че ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, за да не употребя думата „критична“. Противно на очакванията имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, но крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината“

Думи на служебния министър Росен Христов по време на брифинг от 03.08.2022г.

„В момента проблемът с доставките на газ е много съществен. Анализът на „Булгаргаз“ е, че са осигурени доставките на газ за България до август… Една трета от необходимите количества газ за България не са осигурени… Ще търсим от всички възможни източници, включително и от „Газпром““

Думи на служебния премиер Гълъб Донев в интервю за БНТ 05.08.2022

„Има реална възможност да останем без газ в четвъртото тримесечие на настоящата година, тъй като газовият баланс не е осигурен. Дори да бъдат реализирани тези доставки, които обяви премиерът – 7 танкера, а всъщност офертата е за 3 до края на годината, те ще осигурят до 60% от дефицита, който се формира“.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред НОВА ТВ 01.08.2022

Седем месеца по-късно се оказва точно обратното. За първи път от 3 месеца насам природният газ газът падна под 100 евро за мегаватчас на нидерландската енергийна борса TTF, като в петък цената му бе стигнала дори 85 евро. Това е невиждана стойност от май месец насам.

Припомняме, че абсолютният рекорд от 350 евро беше отбелязан преди 4 месеца – на 26 август.

За тези месеци Европа успя да напълни 83% от хранилищата си и направи много бързо терминали за втечнен газ. Тя започна да внася от Африка, Америка и Норвгия, вследствие на което днешната цена на газа е близка до цената преди световните сътресения и е поносима за икономиката и за гражданите. Освен това, в момента се изграждат още терминали за втечнен газ в Германия и в Турция, и се предполага, че цената ще пада още, ако няма някакви допълнителни изненади.

Българинът ще трябва да забрави една десетилетно втълпявана му лъжа, че не можем без руския газ. Можем, и то напълно спокойно, на сходна цена. Накрая ще се окаже, че не ние не можем без руснаците, а те не могат без европейските пазари. Ако войната им нанесе огромна щета, то това е, че изгубиха доверието на европейците,  включително и на България, които си намериха алтернативни източници на енергия. През 2019 г. половината от внесения газ в Европа е бил руски. Днес той представлява едва 15%.

Остава да си зададем въпроса – дали тези които лъжеха българските граждани, че няма да има газ и нагнетяваха паника в обществото по този въпрос го правеха от глупост и некомпетентност, или става дума за хора, които са получавали някакви облаги от руските доставчици.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук