Асен Василев и Кирил Петков гешев
На снимката: Асен Василев и Кирил Петков.

„Продължаваме промяната“ поиска от Висшия съдебен съвет  (ВСС) и главния прокурор Иван Гешев коментар за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че „действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа“. Партията на Кирил Петков и Асен Василев изпрати официални писма до двете институции.

Преди няколко дни конгресменът пусна писмо до финансовия министър на САЩ. В него се казва, че „за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има „систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“ – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа.

Ето какво още казват от „Продължаваме Промяната“:

„Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта.
Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала „Хемус“ и др., повдигнати от ПП през последната година.

България е извоювала правото си

да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа.

Ето затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с

механизма за разследване

на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени.“

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук