Продължават стрелбите в американски училища

Увеличават се призивите за забрана на огнестрелните оръжие в американската филмова индустрия, след като миналата седмица актьорът Алек Болдуин простреля фатално кинематографката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза в шокиращо трагичен инцидент на снимачната площадка.

Полицията все още разследва стрелбата, станали по време на снимките на филма „Rust“ близо до Санта Фе в щата Ню Мексико.

Вчера беше отслужена панихида за 42-годишната Хътчинс, която беше улучена от куршум в гърдите, след като Алек Болдуин стреля с реквизитно оръжие по време на снимките на нискобюджетния уестърн „Ръст“. Тя почина малко след инцидента.

48-годишният режисьор Джоел Соуза, който по време на фаталния изстрел е бил приклекнал до нея също беше хоспитализиран, но без сериозни наранявания.

Инцидентът предизвика множество коментари в социални медии. Възникнаха въпроси как е възможно да се случи такова нещо, след като отдавна има детайлни правила за безопасност при използването на оръжия при снимането на филми.

Петицията на сайта change.org настоява да бъде наложена забрана за използването на истинските оръжия във филмопроизводствот. Тя е събрала над 15 000 подписа в неделя.

„Няма извинение за нещо подобно в XXI век“, се казва в петицията, организирана от  Бандар Албуливи – режисьор и  приятел на Халина.

„Това не е началото на 90-те години, когато Брандън Лий е бил убит по същия начин. Промяната трябва да се случи, преди да бъдат загубени още талантливи животи.“

Припомняме, че Брендан Лий, актьор и син на легендата Брус Лий, бе убит през 1993г. от куршум, останал в пистолет след предишна сцена.

В петицията се настоява Алек Болдуин „да използва своето влияние“ в индустрията и да насърчи приемането на „закон Халина“ за забрана на използването на истински огнестрелни оръжия в киноиндустрията.

Федералната Агенцията за безопасност на САЩ обаче засега запазва мълчание по въпроса. Тя ставя решението на отделните щати, които също предпочитат за сега да замълчат.

Болдуин заяви в публикация, че сърцето му е разбито от трагичния инцидент и че сътрудничи на полицейското разследване. То се фокусира върху специалист, отговорен за зареждането на оръжията, и помощник-режисьор, дал пистолета на Болдуин, съобщават американски медии.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!