паметник Кавадарци

Министерството на външните работи на РС Македония реагира във връзка с паметника на 193 български войници, загинали по време на Първата световна война в близост до магистралата Градско – Прилеп край Кавадарци, за който в медиите се появиха обвинения, че е бил разрушен. Оказва се обаче, че двата паметника са напълно непокътнати, съобщи БНТ. Репортер на националната
телевизия е отишъл на място да провери каква е ситуацията, след като от
ВМРО и фондация „Македония“ съобщиха, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци, и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени.

Управлението за защита на културното наследство и Публичното предприятие за държавни пътища към Министерство на транспорта и съобщенията на РС Македония са направили проверка по случая. В доклада им е записано, че паметникът не попада под никакъв режим на защитени паметници или културно наследство, но въпреки това се намира в добро състояние, без щети. Около паметника има земеделска земя, която се обработва така, че да го заобикаля. Паметникът се намира извън предвидените строителни дейности и не е засегнат от тях. Направеният оглед на място е констатирал, че няма нанесени видими щети по него.

В момента паметникът е физически отделен с временна защитна ограда от трасето, по което се извършват строителни работи по магистралата Градско – Прилеп. Тя ще бъде заменена с постоянна защитна ограда, предвидена в основния проект.

След изграждането ѝ свободното разстояние между оградата и паметника ще бъде около 4 метра. След приключването на строителните дейности до паметника ще има осигурен достъп за заинтересовани посетители.

Около този паметник няма гробища или гробове, а според проверката на терен, не е известно дали в миналото тази ситуация е била различна. На около 100 метра от този паметник има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи,

„С установената фактическа от компетентните институции обстановка искаме да отхвърлим всички обвинения, които се появиха в публичното пространство, като същевременно призоваваме всички лица и институции да бъдат внимателни и да не се поддават на очевидни провокации, чието намерение е да застраши добросъседските отношения между двете държави и усилията на двете министерства да намерят общи решения за преодоляване на различията”, се казва в публикуваната от македонското външно министерство позиция.

Особено тревожна е тенденцията на засилване на подобни спекулации в последно време, което показва, че това е организиран подход към злоупотребата с тях, смятат от ведомството в Скопие.

И досега българските власти не могат да установят какво точно се е случило, но вече имаше и принципна позиция на Външно министерство.

Президентът Румен Радев също коментира темата с разрушените български военни гробища в Република Северна Македония, за който случай подчерта, че българското външно министерство и Министерството на отбраната изясняват случая. Според него това е системен процес на дебългаризация, един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РС Македония.

МО: Карти от военния архив ще разкрият истината за гробището край Кавадарци

В Министерството на отбраната е започнала проверка във военния архив, която да установи пазят ли се карти, на които да е отразено къде точно е била дислоцирана полевата болница към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече ясното около това има ли в района на двата паметника гробница или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза. Това съобщиха от МО по повод сигнала за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!