Първо фолио Шекспир

Рядка книга от 1623 година, в която са публикувани за пръв път пиесите на Шекспир, беше продадена на търг за рекордните 9,97 милиона долара, съобщава Би Би Си. Наддаванията бяха организирани в Ню Йорк от аукционната къща „Кристис“, която беше оценила стойността на книгата между 4 и 6 милиона долара.

Известна като „Първо фолио“, книгата е един от едва 6-те подобни екземпляра, намиращи се в частни колекции.  Според Би Би Си има още над 200 копия, но те са  непълни.

Книгата събира 36 пиеси, 18 от които иначе не биха били записани. Без публикуването му нямаше да има копие на пиеси като Макбет, Дванадесета нощ, Юлий Цезар, Бурята,“Както ви харесва“.

Книгата от 1623 г. е публикувана седем години след смъртта на „Ейвънския бард“, както са наричали Шекспир и е създадена от негови приятели. Това е първото събрано издание на неговите пиеси.

Книгата се продава от колежа Милс в Оукланд, Калифорния, който го притежава от 60-те години на миналия век. Самоличността на купувача все още не е известна.

Продаденото издание е първият пълен екземпляр, пуснат от 2001 г. насам. Тогава беше продадено на аукцион друго такова издание, отново за рекордната за тогава сума от 6,1 млн. Долара (4,9 млн. Паунда).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!