На снимката: Рандал Уайт, www.kxan.com

Роденият в Остин, щата Тексас Рандал Уайт е бивш служител на местната обществена библиотека, който изненада всички, след като е бил разкрит, че е крадял от работното си място в продължение на 12 години. Мъжът, който вече е с повдигнато обвинение, през цялото това време взимал тонери за принтери от помещенията и след това препродавал касетите онлайн, съобщава изданието „Ту отро диарио“.

Каква е схемата?

Измамата започва от 2007 г.,  а целта на Рандал била да стане милионер, тъй като бил чул, че мастилото за принтери е една от най-скъпите стоки в света.

Неговият начин на действие остава незабелязан през цялото това време, защото Рандал се е грижил да не бъде видян от колегите си. За целта той пристигал на работното си място между половин час и час по-рано всеки ден, но това не било подозрително за колегите му.

Напротив. Дори на него гледали като много съвестен и отговорен човек. Неговата точност бързо го превърнала в пример за подражание.

В допълнение към кражбите на тонер, Уайт е теглил пари и от няколко кредитни карти, които взел от библиотеката. С тях закупил редица технически артикули. Покупките включват видео игри, конзоли, роботизирани прахосмукачки и дрон, които общо възлизат на повече от 18 000 долара( 15 300 евро). Накрая, през август 2019 г. напуска работата си, откъдето дори е изпратен с почести.

Но какво се е обърква?

Оказва се, че соченият за подражание Рандъл не е харесван от всичките си колеги. Един от тях подава анонимен сигнал по телефона, в който съобщава, че гаражът на любимия бивш служител на библиотеката е пълен с тонер касети. Последва вътрешен одит, който в крайна сметка води до ареста на Уайт.

След това става ясно, че Рандал пристигал по-рано, за да извършва кражбите, без никой да го види, което накарало властите внимателно да прегледат охранителните камери на библиотеката, за да потвърдят подозренията си. Видеозаписите потвърждават съмненията им, тъй като в тях се вижда, че през последните 12 години служителят се е появявал всеки ден по едно и също време, носейки мастилото със себе си.

След случилото се ръководството на библиотеката прави структурни промени в централата си, които включват контрол на сигурността на изхода  и извършване на редовни инвентаризации, за да има винаги информация за наличното.

Уайт  може да получи до 15 години затвор. Присъдата се очаква до края на месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!