Цвета Караянчева
на снимката: Цвета Караянчева, председател на НС

Депутатите ще гледат искането за прекратяване на председателските правомощия на Цвета Караянчева. Под него стоят подписите на 96 депутати от „БСП за България“ и ДПС, които настояват Караянчева да напусне председателския пост.

Мотивите на двете партии се припокриват, но поводите да стартират процедурата бяха различни. За левицата това бе използването на физическа сила за извеждането на протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“, които преди около месец опитаха да се барикадират в едно от фоайетата в сградата на бившия Партиен дом.

ДПС пък бяха недоволни от оставения без разглеждане техен сигнал за несъвместимост между член на избирателната комисия и заеманата от него длъжност.

Според опозицията Караянчева не успява да доведе премиера Борисов на парламентарен контрол. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна няколко причини за искането –  непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинени на волята на премиера, погазване на правилата за законодателния процес и незачитане принципа на прозрачност в работата на Народното събрание.

За да мине проекторешението обаче, в зала то трябва да бъде подкрепено от повече от половината присъстващи депутати. Предварителните сметки показват, че мнозинството от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заедно с депутатите от обичайно подкрепящата ги партия „Воля“, имат общо 128 гласа. Не е ясно обаче колко от тях ще бъдат в пленарната зала по време на гласуването, както и колко от независимите народни представители ще подкрепят искането на БСП и ДПС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!