Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков.

Според съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков президентът трябва да наложи вето, ако промените в Изборния кодекс минат през гласуване в пленарната зала. Петков заяви това преди вчерашния протест срещу връщането на хартиената бюлетина.

„Според мен, ако мине през зала, вето е най-малкото, което се очаква от президента“, коментира Петков.

Малко преди изказването на Кирил Петков, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ проведоха в Народното събрание среща с граждански организации, някои от които направиха именно това предложение – да се настоява президентът Румен Радев да наложи вето, ако промените все пак минат на второ гласуване в парламента. По думите на Инициатива „Правосъдие за всеки“, ако има вето, промените ще трябва да се гласуват отново, но с поне 121 гласа. Така би станало една идея по-трудно хартиената бюлетина да се върне. Гласуването след ветото обаче е напълно възможна хипотеза.

„Ако не наложи вето, това отново ще е позиция, която ние не бихме подкрепили. Така че ветото би трябвало да се очаква, ако се стигне дотам“, посочи още Петков.

Според Петков трябва да се премахнат няколко опорки. „Първата опорка на Борисов е, че едва ли не тези машини са някакви машини, за които той не знае. Това са машините на Борисов. Според мен българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро Борисов е избрал тези машини“, каза още съпредседателят на „Продължаваме Промяната“. Второто – не е нормално да казваш „ние сме и за хартиена бюлетина, и за машини“, но да премахнеш Обществения съвет, да премахнеш всички други неща в средата на нощта, каза още Кирил Петков.

Той попита в коя нормална държава Изборният кодекс се променя след полунощ. Петков предложи в парламента да се създаде временна комисия за промените в изборното законодателство, в която да се проведе дебат. „Тяхната истинска цел не е да има честни избори. Тяхната истинска цел е да подменят вота на българските граждани, да го направят тихо, да го направят в късните часове на деня, но ние няма да им го разрешим“, допълни той.

Редно е да се отбележи, че едва ли ГЕРБ, ДПС и БСП биха се съгласили на комисия, която да обсъжда изборните промени, особено на фона на 18-часовия маратон в правна комисия, който се проведе именно с цел бързо прокарване на поправките.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук