Еврозоната

И днес продължава извънредното заседание на лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз. В четвъртък те не успяха да се споразумеят за рамката на 7-годишния бюджет на Общността.

България се представлява от премиера Бойко Борисов.

В четвъртък ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел прекрати работата на срещата на високо равнище на ЕС по дългосрочния бюджет на Общността за 2021-2027 г., за да проведе двустранни преговори с лидерите на отделните държави.

„В момента няма компромис, позициите са различни. Мишел ще се опита да ги сближи чрез отделни срещи с определени лидери“, каза пред журналисти в кулоарите на срещата на върха в четвъртък Баренд Лайц, представител на Шарл Мишел.

Европейските ръководители твърдят, оказва се погрешно, че след напускането на Великобритания, в бюджета на ЕС ще се отвори дупка в размер на 75 млрд. евро за следващите 7 години (или по около 10 млрд. на година).

Мишел предлага да се направят икономии в редица програми. Предвижда се да намалеят субсидиите за европейските страни.

Оказва се обаче, че липсата на британските пари са „капка в морето” на фона на огромния бюджет на Европейския съюз. Приносът на Лондон е около 9 млрд. евро на година, но някои експерти удобно пропускат да споменат, че островната държава си „връща” над 6 млрд. евро годишно по различни програми. Това означава, че дупката, която ще се отвори след Брекзит е около 3 млрд. на година, които лесно могат да бъдат спестени, ако се намалят разходите за администрация на европейските институции, например. „Армията” от европейски чиновници струва на европейските данъкоплатци 70 млрд. евро (за програмния период или по около 10 млрд. на година).

Че ЕС няма да обеднее след напускането на Великобритания, се вижда ясно от официалните данни, публикувани на сайтовете на различните европейски институции. Но това удобно не се споменава. Повече подробности може да прочетете ТУК.  

Одобряването на всеки бюджетен план се осъществява в условията на силни противоречия между страните донори и получатели на бюджетни пари. Общите плащания на всички държави към бюджета на ЕС за края на седемгодишния период 2014-2020 г. бяха планирани на 908,40 милиарда евро през 2011 г.

Проектът за нов седемгодишен бюджетен план, подготвен от председателството на Съвета на ЕС, предвижда финансиране на ниво от 1,087 трилиона евро за целия седемгодишен период 2021-2027 г. Това е приблизително 1,07% от общия БВП на страните от ЕС за 7 години.

В същото време Германия, един от основните плащащи в бюджета на ЕС, предложи определяне на бюджетен лимит на ниво от 1% от БВП на всички страни от общността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук