промяната, бсп
От БСП няма да подкрепят "Промяната".

„Продължаваме Промяната“ проведе среща с парламентарно представените партии във връзка с получаването на втория мандат и националните приоритети за съставяне на правителство. По-рано днес номинираният за премиер акад. Николай Денков получи мандата от президента Румен Радев.

БСП няма да подкрепи предложения проект на решение. Това стана ясно от думите на Кристиан Вигенин.

„Заедно с това потвърждаваме нашата готовност да водим конструктивен диалог, който при определени условия би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание“, добави той и представи решението на Изпълнителното бюро на партията по време на срещата с „Продължаваме Промяната“.

Вигенин отбеляза, че ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ имат общо 127 народни представители, които не са тук и не участват в разговорите.

„Трите формации до момента не се ангажираха в диалог с „Продължаваме Промяната“, което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят евентуално декларация за приоритетите и да подкрепят правителство с втория мандат“, коментира той.

Вигенин посочи, че споделят основните цели, които са набелязани в проекта, а именно развитие на

конкурентна и иновативна икономика,

гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост, намаляване на социалните неравенства и достъп до качествено здравеопазване и образование.

„В текста на проекта обаче са залегнали предложения, по които нямаме съгласие. По тях не можем да правим компромиси и на този етап по наша преценка те нито могат да бъдат извадени, нито могат да бъдат коригирани“, обясни Вигенин.

Номинираният от „Продължаваме Промяната“

за министър-председател Николай Денков коментира, че проблемите са най-вече в две посоки – едната е свързана най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този конфликт, а втората  е свързана с изборния процес.

„Имахме дискусия  и търсихме решения, това е вашето решение и ние го уважаваме. Така, както вие оставихте вратата отворена за последващи дискусии, от наша страна ще срещнете същото разбиране“, заяви Денков.

От ДБ са настроени за съставяне на кабинет с мандата на ПП.

„Този документ е годна пробна основа за формирането на отговорно управление. Отчитаме това, което БСП и ГЕРБ – такава е конструкцията, която ще попадне в един или друг начин да не може да разчита на трайно мнозинство. Нашата нагласа е да подкрепим вашите усилия в цялост и този документ”, заяви Христо Иванов.

Александър Николов от „Български възход“ заяви, че основният приоритет на БВ е именно съставяне на редовен кабинет, който да преведе страната през кризите, Шенген и еврозоната.

„За постигане на тези цели считаме, че е необходимо стабилно парламентарно мнозинство, което не просто

да разполага със 121 гласа,

а да може да поема ясни ангажименти. Ще се запознаем с декларацията и нейното съдържание, тепърва ще обсъждаме. Подобно на БСП и ние имаме резерви по отношение на част от текстовете. До петък ще изчистим своята позиция. Важен е въпросът с правния характер на предложения документ. Доколко е рамка и доколко ще има задължаващ характер“, каза Николов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук