Кирил Петков и Асен Василев

Излязоха черновите на законодателната и управленската програма, подготвени за кабинета „Василев”, подкрепен засега от „Продължаваме промяната”, „Демократична България”, БСП и независимите депутати, отцепили се от ИТН. Планът, който е с времеви период за изпълнение от 6 месеца е изключително амбициозен.

Социална политика

Въпреки исканията на Корнелия Нинова изглежда, че социалната политика е по-слабо застъпена в приоритетите на това проектоправителство. Добавено е увеличение на процента, с който се изчислява т.нар. вдовишка добавка – от 26,5% на 28%. – с бюджет 2023 г., както и увеличение на добавката от Учителския пенсионен фонд, изплащана на пенсионирани
учители при общите условия – от 0,33% на 0,5%. – с бюджет 2023 г. Също така се предвижда приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна
заплата за страната и максималния осигурителен доход.

Икономика и финанси

На първо място тук е поставен Законът за защита на конкуренцията – намаляване мандата на членовете на КЗК на 5 години, в съответствие с разпоредбите преди промените от 2020 г., както и избор на независими и компетентни членове на водещите органи и институции (КЗК,БНБ, КФН, Сметна палата). Посочено е, че целта е премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки.

Друга задача, която такова управление си поставя е повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв от 1 януари 2023 г. и на 166 000 от януари 2024г. Важен акцент е и продължаването на оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Изготвяне на анализ на последствията от въвеждането на еврото, който да е основа на мащабна разяснителна кампания. Предвижда се изваждане на Дирекция „Финансово разузнаване“ от ДАНС и прехвърлянето й обратно към финансовото министерство в срок до 31 юли.

Енергетика

В енергетиката приоритет е даден на диверсификацията и гарантиране на сигурността на газовите доставки, както и запълване на капацитета на газохранилището в Чирен.

Предвижда се ускоряване на процесите свързани с изграждане на нови ядрени мощности и активна работа по процеса на преминаване на АЕЦ „Козлодуй“ на алтернативно ядрено гориво.

Проектокабинетът предлага и две тарифи за ток и парно. Първата да покрива базово потребление, на по-ниска цена.

Правосъдие и вътрешни работи

В частта с правосъдието като приоритет проектокабинетът си поставя изборът на нови членове на ВСС и на Инспектората към ВСС, чиито мандати са изтекли или предстои да изтекат през 2022 г. при наличие на конституционно мнозинство.

До края на този месец ПП, БСП и ДБ си поставят срок Бойко Рашков да бъде избран за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ, преди да почне нейното реформиране. То пък трябва да е приключило до 23 септември.

Едни от най-важните приоритети в областта на вътрешните работи пък са оптимизиране на регионалната структура на МВР в съответствие на данните от новото преброяване на населението, както и промяна на Инструкцията за назначаване и за израстване в системата на МВР с цел отваряне на системата и прозрачност на избора. МВР. Политиците предвиждат и свързване на ТОЛ системата и КАТ с цел автоматизиран контрол на трафика.

Образование

При образованието на първо място заляга изготвянето на анализ на оптималния брой учебници по предмет за всеки клас и промяна в системата за оценяване на пригодността на учебниците. На второ безплатните учебници за всички ученици до 12 клас – по искане на председателят на БСП – Корнелия Нинова. Предвиждат се и промени в учебните програми от І до Х клас и преразглеждане на методите на преподаване като за основа за създаване на електронни учебници и учебни помагала.

Здравеопазване

В областта на здравеопазването се набляга на въвеждането в експлоатация на първа от шест въздушни линейка и определяне на локациите на десет центъра за спешна помощ при инсулти. Предвижда се и пптимизиране на разположението на екипите по спешна помощ с цел средно време за пристигане до пациент в населени места под 10 мин. Ако кабинетът бъде сформиран ще бъде одобрен и финален план за национална детска болница.

Регионално развитие и транспорт

Това е може би една от най-амбициозните точки. В нея се акцентира върху намиране на решение за завършване на участъка от АМ „Струма”, който минава през Кресненското дефиле. Изграждането на 5 моста между България и Румъния, което беше част от коалиционното споразумение, остава и в този план. Включва се и проектирането на тунела през Петрохан и тунела при Прохода на Република, както и довършването на проектирането на автомагистрала Хемус, както и проектирането на АМ „Черно море” – ор Румъния до Турция. За да няма ремонт на ремонта обаче управляващите искат да бъдат въведени немските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка.

Цялата програма вижте тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук