проф. Александър Маринов
На снимката: проф. Александър Маринов

Българската политика е криминализирана, а българският политически елит е в криза и започва да си търси изкупителни жертви, на това се дължат и непрекъснатите пререкания. Не само през последните години, а и преди това, се погазват основни принципи на демокрацията, заяви в интервю за „Дебати.г“ политическият анализатор проф. Александър Маринов. По думите му въпросната криза не може да не остане незабелязана от западноевропейските партньори, за които сегашната българска политическа класа става все по-неприемлива.

„Далеч не всички проблеми обаче могат да бъдат обяснени с последиците от последната криза. Причините са много по-дълбоки, системни. Нужна е радикална промяна, най-вече – нов модел на управление на държавата и нови отношения между публичната власт и гражданите. Тази необходимост се осъзнава от все повече хора и няма как да не доведе до политически последици.

Изострянето на кризата в политическия елит и управлението на държавата няма как да не породи реакция от чуждестранните фактори, които винаги са имали ключово значение за процесите у нас. Очаквам най-вече съществена промяна в отношението на големите ни евроатлантически партньори, които са пряко засегнати от разпада на държавността у нас. Сегашната политическа класа става все по-неприемлива за тях, защото превръща България в „слабо звено във веригата” – каза проф. Маринов.

Анализаторът обаче предупреди за опасността от липса на реална алтернатива на сегашното управление. По думите му БСП, дори и да е донякъде по-добра като възможност, не е алтернатива на ГЕРБ. Според проф. Маринов българската политика има нужда от нещо „наистина ново“, от партия, която ще управлява по „наистина различен и по-добър начин“.

Тези и други проблеми бяха разисквани в интервюто с проф. Маринов, което може да прочетете по-късно в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!