Братята Пламен и Атанас Бобокови
На снимката: Братята Пламен и Атанас Бобокови /двамата в ляво и дясно/

В 9.40 часа тази сутрин Пламен Бобоков е бил задържан с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото срещу него – Генка Бързашка. Това става въпреки платената от Бобоков гаранция в размер на един милион лева.

„Днес в 9.40 часа бяха грубо погазени конституционните права на Пламен Бобоков“ – заяви пиарът на бизнесмена Ани  Александрова.

Тя подчерта, че Бобоков е бил задължан въпреки платената в срок гаранция, за която има надлежно представени в прокуратурата платежни нарждания.

„Ужасени сме от случващото се в държавата! Беззаконията у нас не може повече да продължават! Европа и светът трябва да се намесят!“ – е заявил при задържането си бизнесменът, цитиран от Александрова.

Обвиненията

В началото на юни брат му Атанас Бобоков остана за постоянно в арестa заради схемата с вносния боклук у нас. Държавното обвинение тогава обяви, че има достатъчно доказателства, че Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов заедно с бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов са участвали в организирана престъпна група. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата „Монбат Рисайклинг“ на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

 

„Apecтът ми e шoк, винaги cъм cи миcлeл, чe apecтyвaт бaндититe, aз cъм бизнecмeн. Ceгa чeтa, чe cъм и oлигapx! He, ниe cмe индycтpиaлци, oгpoмнa e paзликaтa, нo кaк дa я oбяcниш?!“, ĸaзa тогава пpeд cъдa Aтaнac Бoбoĸoв.

Аферата с отпадъците

Братята Пламен и Атанас Бобокови, собствениците на „Приста Ойл“, бяха задържани, защото са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци. Срещу тях имало доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци в Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери. За тях имаше полицейска заповед за задържане по закона за МВР. Разследването за злоупотреба с отпадъци „повлече“ и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който бе задържан и обвинен. Спецпрокуратурата го разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци – в това число и опасни. В схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен, където в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!