Тръмп и болтън вече са в конфликт
На снимката: Доналд Тръмп и Джон Болтън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че бившият му съветник по националната сигурност Джон Болтън е нарушил закона, като е включил в книгата си секретна информация, пише РИА „Новости“.

„Той наруши закона. Това е класифицирана информация и той нямаше разрешение. Тя (книгата, бел.ред.) сега предизвика голям шум“, заяви Тръмп в интервю за „Фокс Нюз“, като не уточнява за какви тайни става въпрос.

В същото време той похвали търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, който при изслушване в Конгреса отрече твърдението на Болтън, че Тръмп е възнамерявал да поиска от Китай помощ за преизбиране за втори мандат.

Съдът замрази издаването на книгата

В сряда Министерството на правосъдието на САЩ поиска чрез съда да спре публикуването на книгата на Болтън, позовавайки се на секретността на съдържанието.

Министерството на правосъдието изисква издателството „Simon & Schuster“ да забавят публикуването на книгата, докато Болтън не я съгласува с администрацията по отношение на класифицираната информация. Министерството на правосъдието също така моли съда да постанови унищожаването на вече отпечатани копия на книгата и да забрани изтичането на части от съдържанието й в медиите.

Компрометиращи откъси

„Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“ публикуваха откъси от на копия на „Стаята, където това се случи“ – предстоящите да излязат мемоари на Болтън, които се очаква да съдържа многобройни примери за предполагаемо заслужаващо сваляне от поста поведение и хаотична външна политика на Тръмп. И „Уол Стрийт джърнъл“ публикува откъс от книгата и в сряда следобед. Авторите на публикациите, позовавайки се на книгата на Болтън, писаха по-специално, че Тръмп се интересува дали Финландия е част от Русия, заявила е, че не иска да оказват военна помощ на Украйна, и бил помолил китайския лидер Си Дзинпин за помощ при преизбиране на поста на президент на САЩ, което може да бъде интерпретиран като престъпление.

Също така бившият съветник по националната сигурност констатира, че в няколко случая Тръмп изглежда се стремял да бъдат прекратени разследвания и да води дипломация, , която „на практика беше благоприятна за диктатори, които той харесваше”. Болтън цитира случаите с Китай и Турция, които били сигнал за тревога. Като един от примерите е този от 2018 г., когато турският президент „връчи на Тръмп записка, в която се твърдеше за невинността на турска фирма, разследвана от американски прокурор за нарушаване на санкциите срещу Иран”.

„Тогава Тръмп каза на Ердоган, че ще се погрижи за нещата, като обясни, че тези прокурори не са негови хора, а са хора на Обама – проблем, който ще бъде решен, когато те бъдат заменени от неговите хора“, пише Болтън.

Несъгласните с президента

Болтън също пише, че дори най-лоялните съветници на Тръмп му се присмивали извън погледа на обществеността. Държавният секретар Майк Помпео, подобно на предшественика си Рекс Тилърсън, отправял нелицеприятни коментари за интелигентността на президента „зад гърба му”. Един пример е мнението на Помпео за дипломацията на Тръмп към Северна Корея и как очевидно той не смятал, че с времето нещата ще станат по-добре.

По време на срещата на Тръмп през 2018 г. с лидера на Северна Корея, според книгата, държавният секретар Майк Помпео пуснал на Болтън бележка, в която с пренебрежение към президента отбелязал, че „той е толкова пълен с глупости.“

Месец по-късно, пише Болтън, Помпео развенчава дипломацията към Северна Корея на президента, заявявайки, че има „нулева вероятност за успех“.

Отношението на американския президент към медиите също е отразено в книгата на Болтън. Тръмп нарекъл журналистите „измамници“ и казал през лятото на 2019 г., че трябва да бъдат „екзекутирани“.

„Тези хора трябва да бъдат екзекутирани. Те са измамници “, заявил президентът според откъса от книгата, на който се позовава „Вашингтон пост”.

Също така, въпреки публичните си атаки срещу политиката на Пекин, Тръмп бил окуражил Си Цзинпин да продължи да изгражда концентрационни лагери за уйгурите.

„На вечерята при откриване на срещата на Г-20 в Осака през юни 2019 г., в присъствието само на преводачи, Си Цзинпин беше обяснил на Тръмп защо строи концентрационни лагери в Синдзян. Според нашия преводач Тръмп казал, че Си трябва да продължи с изграждането на лагерите, което Тръмп смята, че е точно правилното нещо. Най-високопоставения служител на Съвета по национална сигурност в Азия Матю Потингер ми каза, че Тръмп казал нещо много подобно по време на пътуването си в Китай през ноември 2017 г.”, пише Болтън, цитиран от „Уол Стрийт джърнъл”.

Бившият съветник по националната сигурност повдига и въпроси дали Тръмп е научил нещо от брифингите с разузнавантелна информация, тъй като президентът предпочитал той да говори през по-голямата част от времето и често казвал неща, които Болтън нарича „обратното на истината.“ Също така се твърди, че Тръмп се наслаждавал на създаването на драматични отношения между работещите за него.

“Little Rocket Man”

Любопитен детайл в отношението на Тръмп към Пхенян е описанието на Болтън как президентът с месеци занимавал държавния секретар Майк Помпео да достави на Ким Чен Ун компактдиск с песен на Елтън Джон. Тръмп наричаше диктаторът на Северна Корея “Little Rocket Man”, поради което държал в Пхенян да бъде изпратен диск с песента „Rocket Man”.

Джон Болтън беше уволнен като съветник на президента Тръмп през септември 2019 година, като от известно време имаше слухове, че между двамата са се появили противоречия. Болтън бил резервиран относно бързото сближаване със Северна Корея, но имаше и предположения, че Болтън е изпаднал в немилост поради неуспешния си подход към кризата във Внецуела, където президента Мадуро още остава на власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!